Norbertas Černiauskas: knyga suaugusiems ir neužaugusiems 2019-03-12 – Paskelbta: Naujienos

Leidykla „Tikra knyga“ jaunesnio (ir ne tik) amžiaus skaitytojams LŠS šimtmečio proga išleido istoriko ir šaulio Norberto Černiausko knygą „Apie šaulius, riterius ir drakonus Lietuvoje“. Knygos pristatyme rašoma: „Riteriai Lietuvoje gyvena ir dabar. Tikrai! Tik truputį kitokie negu prieš 500 metų. Juk nėra ko norėti, kad dabartiniai riteriai kaip kokioje senovėje jodinėtų žirgais užsidėję sunkius šarvus, puldinėtų drakonus, o puotų metu mėtytų apgraužtas kulšis po stalais. Dabar laikai kitokie, todėl ir riteriai kitokie. Tad kaip atpažinti juos šiandien? Arba kaip jais pamažu tapti? Pabandykime viską nuosekliai išsiaiškinti. Imkimės nepaprastai įdomaus tyrimo. Gal žurnalistinio, gal ir detektyvinio. O gal net visai rimto ir beveik istorinio!“

apie-saulius-riterius-ir-drakonus-lietuvoje-virselis

Norberto Černiausko interviu „Trimitui“

– Sveikinu „Trimito“ skaitytojų vardu įgyvendinus naują kūrybinį projektą. Žinau, kad esi labai užimtas žmogus, bet… kaip kilo mintis parašyti šią knygą?

– Noras parašyti tokio rimtumo ir žanro knygą nuolatos kirbėjo, bet niekada nedrįsdavau net pradėti. Bet kažkokiu būdu apie tokią mano būseną sužinojo leidyklos „Tikra knyga“ atstovai, kurie pasiūlė parašyti knygą vaikams apie Lietuvos šaulius ir jų šimtąjį gimtadienį. Pagalvojęs porą dienų supratau, kad niekaip negaliu priversti savęs to atsisakyti. Taip ir pradėjau.

– Kaip ją pristatytum? Kokia knygos idėja ir kam ji, pirmiausiai, skirta?

– Pasakysiu atvirai, aš nežinau, kaip rašyti knygą vaikams, todėl ši riterių, šaulių ir drakonų istorija yra skirta tiek suaugusiesiems, tiek ir neužaugusiems. Žinoma, rašant istorijas orientuotasi į dešimtmetį jaunuolį – galbūt į būsimąjį jaunąjį šaulį ar šaulę: pagal tai parinkti siužetai ir kai kurie personažai. O ar tai bus įdomu bei artima dešimtmečiams, pamatysime. Kai pats buvau tokio amžiaus, apskritai nemėgau vaikiškų knygų, nes man atrodė, kad jas rašydami suaugusieji nuvertina vaikus ir jiems pateikia kažkokias supaprastintas pasakaites, nes „jie nieko nesupranta“. Todėl rašydamas šią knygą galvojau ir apie tai, kad pateikiami pasakojimai neturėtų būtų supaprastinti ar juose nebūtų sudėtingų siužetų. O pati knyga – tai kiek netikėtu kampu pateikta Lietuvos šaulių sąjungos istorija ir jos puoselėjamos vertybės.

– Palyginai šaulius su riteriais…

Tiek Vladas Putvinskis, tiek kiti šauliai, kurdami Sąjungą, vartojo šaulio, kaip XX a. riterio, metaforą. Net Antanas Smetona linkėjo Lietuvoje rastis šiuolaikiniams riteriams. Žinoma, šis palyginimas nelabai siejasi su realia paramilitaristinių Europos organizacijų prigimtimi, bet simbolinių sąsajų su viduramžiais tikrai galime atrasti. Tarpukario Lietuvoje vyravo Vytauto Didžiojo ir Didžiosios Kunigaikštystės kultas, Putvinskis pats buvo iš kilmingos giminės, kurios šaknys glūdėjo senojoje Lietuvoje, gal net menančioje lietuviškus riterius. Todėl mintis apie šaulius-riterius kaip istorinį-simbolinį tęstinumą Putvinskiui kilo neatsitiktinai, o dar pridėję Mato Šalčiaus veiklumą, organizuotumą ir kvapą gniaužiančias keliones gausime labai įdomų Šaulių sąjungos projektą – savarankiška ir savanoriška, valstybei ištikima, savo ritualus ir namus (rūmus) turinti bei nuotykių nevengianti savigynos organizacija. Beveik riterija!

Tekstas: Vytaras Radzevičius

apie saulius riterius ir drakonus lietuvoje atvartai